تقویم تاریخ -31 اردیبهشت

ساخت وبلاگ

1209م:برخی از کرونیکلهای رویدادهای جهان، فوت ابو محمد روزبهان فسایی را پس از تطبیق تقویم ها، 21 ماه مه سال 1209 میلادی ذکر کرده اند. این عارف و اندیشمند ایرانی درشیراز درگذشت. تالیف مهم او «لطائف البیان» عنوان دارد.

 

1952م:21 ماه مه 1952 (اردیبهشت 1331و 14 ماه پس از ملی شدن نفت ایران) دانکن سندز (ساندز) سیاستمدار، دولتمرد انگلیسی و داماد وینستون چرچیل نخست وزیر وقت پیشنهاد کرد که آسانترین راه حل مسئله ای به نام «ایران» که به وجود آمده است این است که ایران باردیگر میان دولتهای لندن و مسکو قسمت شود!. وی که در پارلمان انگلستان سخن می گفت، اضافه کرده بود: «محاصره اقتصادی ایران موثر واقع نخواهد شد. مروری بر تاریخ ایران نشان می دهد که چگونه ایرانیان یاد گرفته اند که در جریان سختی ها خود را با هر وضعیت روز تطبیق و بدون خم آوردن به ابرو به زندگانی عادی ادامه دهند. آنان بدون صادرات و واردات هم می توانند دوام یابند؛ به همان گونه که در یک سال اخیر (سال 1951) زندگانی عادی خود را ادامه دادند و به گزارش روزنامه نگارانی که از ایران دیدار کرده اند سرزنده و مبارزطلب هم شده اند.

 

دانکن سندز

1385م:روزنامه کیهان چاپ تهران (وابسته به دفتر رهبری) در مطلبی که در صفحه دوم شماره سی و یکم اردیبهشت ماه 1385 خود منتشره ساخته از مصاحبه روزنامه شرق با سفیر انگلستان در تهران و انتشار این مصاحبه در صفحه اول به عنوان مهمترین خبر روزنامه و سبک فیچر مانند (مجله ای) مصاحبه و لحن بسیار دوستانه آن با انگلستان انتقاد کرده است. از مطلب «کیهان» درتاریخ ایرانیان برای قضاوت آیندگان باقی بماند چنین بر می آید که اقدام شرق در جو سیاسی جاری و احساس بد ایرانیان نسبت به انگستان که این دولت را از عوامل بدبختی های وطن در طول دو قرن گذشته می دانند شگفت انگیز و معنا دار بوده است.

خلاصه متن نوشته کیهان از این قرار است:

(مصاحبه روزنامه شرق که این روزنامه به عنوان سوتیتر درج کرده است):

۱- ایران مهم ترین مسئله سیاست خارجى انگلیس است.

۲-اقدام یک جانبه در مورد ایران مورد قبول نیست.

۳-بخشى از دیپلماسى در مورد ایران ادامه دارد.

۴-اعتماد بین ایران و غرب شکسته شده است.

۵-هیچکس از اقدام نظامى علیه ایران صحبت نمى کند.

۶-امیدوارم ایران در بسته پیشنهادى اروپا عناصر کافى را ببیند.

۷-ما از حق استفاده صلح آمیز ایران از انرژى اتمى حمایت مى کنیم.

 

روزنامه شرق

1979م:21 مه سال 1979 دکتر علی شایگان از سران جبهه ملی و از یاران دکتر مصدق، در یک اظهار نظر گفت که اگر آزادی در یک مورد و در یک گوشه از یک جامعه محدود شود به تدریج در موارد و گوشه های دیگر هم محدود می شود و در چنین وضعیتی، نخست روزنامه های حرفه ای تغییر قیافه خواهند داد. وضعیت یک جامعه را از شکل مطالب و محتوای روزنامه هایش می شود حدس زد.

شایگان ضمن گلایه از روزنامه های بزرگ تهران که اخبار جبهه ملی را کمرنگ منعکس می کنند خواست که دولت از طریق وضع قانون و راههای دیگر در امور مطبوعات دخالت نکند تا پایه های آزادی بیان در ایران استوار گردد.

 

دکتر علی شایگان

427پیش ازمیلاد:امروز زادروز افلاتون اندیشمند بزرگ یونان باستان است که 21 ماه مه سال 427 پیش از میلاد به دنیا آمده بود. اندیشه های افلاطون به ویژه در زمینه دمکراسی، بیش از هر فیلسوف عهد باستان در شکل گرفتن افکار اندیشمندان قرون جدید و معاصر نفوذ داشته است.

 

تصویر مجسمه افلاتون

1916م:«هارولد رابینز» نویسنده ای که حقایق مکشوفه خود را به صورت داستان می نوشت 21 ماه مه 1916 به دنیا آمد. داستان های معروف وی که 81 سال عمر کرد عبارتند از: هرگز با غریبه دوست نشو، خانه شماره 79 خیابان پارک، بانوی تنها، کافی نیست، تایکون (توانگر) و ....

 

رابینز

1873م:21 ماه مه زادروز «امیل ارماتینگر» مورخ سویسی است که بسال 1873 چشم به جهان گشود. وی در اثر مهم خود «تاریخ ادبیات جهان» در مقدمه فصل «ادبیات ایران در قرون وسطی» خاطر نشان کرده است که در این قرون (قرون وسطا)، ایرانیان با خلق آثاری بی همتا، میهن خود را یک بار دیگر ابر قدرت جهان کرده بودند، این بار با اندیشه و قلم، نه زور سرباز و نیزه. در این قرون، ایران زمین در معرض تاخت و تاز لاینقطع قبایل خارجی بود و به ایرانیان مجال فعالیت حکومتی نمی داد. ت

216پیش ازمیلاد:21ماه مه سال ۲۱۶ پیش از میلاد نیروهای کارتاژ به فرماندهی هانیبال که وارد شمال ایتالیا شده بود، در این منطقه ارتش روم را شکست دادند. در این جنگ بیش از 45 هزار سرباز رومی کشته شدند. هانیبال قبلا اسپانیا و قسمتی از فرانسه را گرفته بود.

 

هانیبال

107پیش ازمیلاد:ژنرال «گایوس ماریوس» فرمانده ارتش روم، در این روز در ماه مه سال ۱۰۷ پیش از میلاد سیاستمداران و دولتمردان رومی را قانع کرد که این کشور ارتشی مشابه ارتش ایران دوران هخامنشیان لازم دارد تا ابر قدرت واقعی و دائمی شود.

تا آن زمان ارتش روم مرکب از مردان داوطلب طبقات اول و دوم جامعه این کشور بود که بدون دریافت دستمزد، و صرفاً به منظورخدمت به وطن به جنگ می رفتند و پس از پایان هر جنگ، دیگر عملاً ارتشی وجودنداشت.

 

1871م:در این روز در سال 1871حمله نظامیان فرانسوی به کمون پاریس آغاز شد که در این جنگ خیابانی و تن به تن خونین و طولانی بیش از 20 هزار کمونارد کشته و 38 هزار تن دیگر اسیر شدند. بسیاری از کموناردها را که مدتی بر پاریس حکومت کردند زنان تشکیل داده بودند. پایتخت فرانسه از زمان شکست ارتش این کشوراز آلمان عملا در کنترل کمون پاریس بود که خیابانها و کوچه ها را برای دفاع، به صورتی که در عکس دیده می شود سنگربندی کرده بودند.

 

حمله نظامیان به کمون پاریس

1894م:بیست و یکم مه مه سال 1894 «امیل هنری» آنارشیست 22 ساله فرانسوی که کافه پاتوق ثروتمندان (بورژواها) را در پاریس با انفجار بمب ویران ساخته بود که ضمن آن یک تن کشته و 20 نفر مجروح شده بودند و چند اتهام دیگر از این قبیل، به حکم دادگاه با گیوتین گردن زده شد. وی که وابسته به یک فامیل اعیان بود در دادگاه گفته بود که به نظراو، هیچ ثروتمندی بی گناه نیست.

 

امیل هنری

1966م:ژنرال سوهارتو 21 ماه مه 1966 با کودتا در اندونزی قدرت را به دست گرفت. وی ظرف سه ماه بیش از یکصد هزار کمونیست را در آن کشور نابود کرد.

سورهارتو 32 سال بعد در همین روز بر اثر فشار مخالفان که اورا متهم به فسادمالی و دیکتاتوری کرده بودند و نیز تظاهرات پی گیر مردم مجبور به کناره گیری شد و بعدا نیز تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.

 

سوهارتو پیر و متهم ـــ سوهارتو کودتاگر

1991م: 21ماه مه سال 1991 راجیو گاندی 47 ساله نخست وزیر پیشین هند که از جانب پدرش فیروز، یک پارسی بود درجریان تبلیغات انتخاباتی در منطقه تامیل نادو (نزدیک مدرس) توسط یک زن در یک انفجار انتحاری کشته شد.

 

راجیو

2004م:میخائیل کاسیانف که تا سال 2004 نخست وزیر روسیه بود 20 مه 2005 گفته بود: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور دارد نظام حکومتی شوروی را با عناصر کاپیتالیسم دولتی برمنطقه روسیه حکمفرما می سازد تا امپراتوری تازه ای بر این پایه به وجود آورد. وی اضافه کرده بود که با تغییر قانون انتخابات روسیه، امکان ورود مخالفان به دوما (پارلمان روسیه) و انجام هر گونه تغییری، دیگر وجود ندارد و انقلاب نرم (مخملی) به صورتی که در گرجستان و اوکراین انجام شد در سایر جمهوری ها عملی نخواهد شد، زیرا که مسکو چنین تحولی را نمی خواهد. طبق برخی اظهار نظرها، با حرکات تازه پوتین، از این پس، غرب نباید انتظار روسیه آرام 13سال گذشته (از1991 تا 2004) را داشته باشد، آن دوره به تاریخ سپرده شده است.

 

2005م:نوزدهم مه 2005 یک پاپیولیست مکزیکی تبار 52 ساله به نام «آنتونیو ویلاراایگوساAntonio Villaraigosa» به سمت شهردار لس آنجلس، دومین شهر پرجمعیت آمریکا با 59 درصد آراء انتخاب شد که یک رویداد تاریخی تلقی شده است. وی قبلا عضو شورای شهر لس آنجلس بود که صدها هزار ایرانی از ساکنان آن منطقه بشمار می آیند و از رای دهندگان هستند.

 

آنتونیو ویلاراایگوسا

2005م:پارلمان ایالت مشترک المنافع ماساچوست آمریکا 19 مه 2005 یک قانون مصوب سال 1675 (335 ساله) این ایالت را لغو کرد. طبق این قانون که از 335 سال پیش به قوت خود باقی بود، بومیان آمریکا (سرخپوستان) حق ورود به محدوده شهر بوستون را نداشتند. گرچه این قانون سالها عملا رعایت نمی شد ولی بومیان دو قبیله «پنوب سکات» و «نیپ نوک» که در نزدیکی بوستون سکونت دارند با ترس و لرز وارد این شهر می شدند و می کوشیدند کاری نکنند که پلیس مداخله کند و به این قانون قدیمی استناد شود و مجرم شناخته شوند.

1951: در سال 1330 خورشیدی تهرانی ها در میدان بهارستان بر ضد مداخلات انگلستان و در همین روز درسال 1358(درست 28 سال بعد) بر ضد مداخلات آمریکا وسیعا تظاهرات کردند!.

2003: در الجزایر در یک زمین لرزه شدید بیش از 2 هزار تن کشته شدند.

آثار و زندگی نامه سیمین دانشور، اولین نویسنده زن ایرانی (+تصاویر)...
ما را در سایت آثار و زندگی نامه سیمین دانشور، اولین نویسنده زن ایرانی (+تصاویر) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 5iran-history25006 بازدید : 78 تاريخ : سه شنبه 16 خرداد 1396 ساعت: 18:31