تقویم تاریخ - 5فروردین

ساخت وبلاگ
441م:25 مارس سال 441 میلادی یزدگرد دوم شاه ساسانی ایران و پسر بهرام پنجم (بهرام گور) به امپراتوری روم که پس از ناپدید شدن بهرام، در مرزهای شمال غربی ایران دست به تمرکز نیرو زده بود و مرزنشینان را تحریک به نافرمانی می کرد اعلان جنگ داد. بهرام پنجم در جریان شکار گور ناپدید شده بود و برای مدتی، ایران بدون رئیس کشور بود. ظاهرا بهرام هنگام تعقیب گور در باتلاق فرو رفته و ناپدید شده بود. پس از بی نتیجه ماندن جستجو برای یافتن او و یا جسدش، بزرگان ایران پسرش را به نام یزدگرد دوم که یک متعصب مذهبی بود جانشین او کردند که اندرزهای موبد موبدان (روحانی ارشد آیین زرتشت) را بی چون و چرا به اجرا در می آورد.

تعصب مذهبی یزدگرد دوم باعث درگیری هایی در ارمنستان شد که ایالت خودمختار ایران بود و این درگیری ها چند سال ادامه داشت. ارمنیان نخستین ملت در جهان بوده اند که مسیحیت را دین رسمی خود اعلام کرده اند. سختگیری یزدگرد دوم نسبت به پیروان مسیحیت سبب شد که لئون، پاپ وقت، برضد آیین هایی که از ایران برخاسته و در اروپا گسترش یافته بودند مخصوصا اندیشه مانوی دست به اقدام بزند.

در پی اعلان جنگ یزدگرد دوم به رومیان و بسیج نیرو، امپراتور روم از در سازش وارد شد و یزدگرد دوم فرصت یافت به عقب راندن هپتالها Hepthalites در مرزهای شمالی منطقه فرارود همت بگمارد. به خواست موبد موبدان که عقیده داشت هپتالها اخلاقیات را رعایت نمی کنند و باید از مرزهای ایران فاصله زیاد داشته باشند، یزدگرد دوم سالها در نواحی شمال شرقی کشور سرگرم جنگ با این قوم بود. شکست کامل هپتالها که بعدا با کوشانها متحد شده بودند در سده بعد (سال 565 میلادی) صورت گرفت. هپتالهارا «هون سپید» هم نوشته اند. کرونیکلرهای چینی نوشته اند که هپتالها ساکن مناطق شمالی دیوار چین بودند. چینیان آنان را «هوآ Hoa» می خواندند. دائرة المعارف بریتانیا نوشته است که پولیاندری polyandry (ازدواج یک زن در یک زمان با چند مرد) در میان هپتالها که توجه به پاکیزگی بدن هم نداشتند رایج بود.

 

1828م:یک ماه و چند روز پس از امضای قرارداد پایان جنگ دوم ایران و روسیه، مردم ایران در جریان دید و بازدید های نوروزی آن سال، تازه از مفاد آن آگاه شدند و نوروزشان تلخ شد.

این قرارداد 22 فوریه 1828 با میانجیگری انگلستان که نمی خواست روسها به مرزهای هند نزدیک شوند در ترکمن چای منعقد شده بود و به موجب آن، ایران مناطق دیگری از جمله ایروان و نخجوان را از دست داد و از آن زمان مرز شمال غربی ایران تغییر نیافته است. دومین جنگ ایران و روسیه دو سال طول کشید و ایران بازنده آن بود.


1312ش:امروز زادروز روزنامه نگار کاظم چایچیان است که پنجم فروردین 1312 (25 مارس 1933) به دنیا آمده است. چایچیان کار روزنامه نگاری را در سال 1333 از خبرنگاری در روزنامه اطلاعات آغاز کرد و به این پیشه تا به امروز (سال 1389) ادامه داده است. وی در دهه 1330 خبرنگار شهری، امور مخابرات و بهداشت روزنامه اطلاعات بود و حوزه خبری شهرداری تهران در روزنامه ها با آغاز کار او بوجودآمد که این موسسه اینک خود دارای روزنامه ای به نام «همشهری» است. کاظم مدتی هم اخبار وزارت کشوررا پوشش می داد. در زمان خبرنگارشدن چایچیان داشتن تلفن در تهران یک مسئله بود که وی این مسئله را از دید انتقادی می شکافت و گزارش می کرد. در آن زمان هنوز کارشناش روابط عمومی وجود نداشت که اخبار دولتی را تنظیم و به روزنامه ها برساند و بنابراین، چایچیان خبرهای حوزه کار خودرا همه جانبه (نه، دولتی یکجانبه که دستپخت دفاتر روابط عمومی است) تهیه و تنظیم می کرد. از اخبار خبرگزاری پارس (آژانس ملی وقت) تنها به صورت «سرنخ و یادآوری» یادداشت برمی داشت تا شخصا دنبال و تحقیق کند و اگر ازرش انتشار داشت، آنگاه برنگارد.

ادامه مطلب
آثار و زندگی نامه سیمین دانشور، اولین نویسنده زن ایرانی (+تصاویر)...
ما را در سایت آثار و زندگی نامه سیمین دانشور، اولین نویسنده زن ایرانی (+تصاویر) دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 5iran-history25006 بازدید : 103 تاريخ : يکشنبه 6 فروردين 1396 ساعت: 19:33